2005 American Samoa

f3d042cd1d6efa628dfb494fcd84f4b5På American Samoa havde jeg store problemer med at komme gennem paskontrollen. For efter som American Samoa er en del af USA var kontrollen selvfølgelig også skærpet her efter 9/11. Det som de frygtede her var at terrorister ville bruge denne lille ø som en ”bagdør” til USA for når først de var inde her kunne nøjes med at flyve domestic til USA på den måde kunne de undgå megen kontrol. Så jeg måtte igennem hele ”møllen” de startede ud med at forlange mit pas skulle forblive i deres varetægt til jeg skulle forlade øen igen hvilket jeg nægtede og forklarede dem jeg blev ved mit pas hvis det ikke kom med mig kunne de stoppe mig på den næste flyver væk herfra. Efter lang tids diskuterende blev jeg eskorteret ud af lufthaven med ønsket om et godt ophold på øen, til min store overraskelse.

Selvom opholdet startede lidt skævt med først bøvl i paskontrollen og 2 dages forsinket bagage endte det hele ud med at blive en kanon oplevelse. For stedet hvor jeg boede Tisa´s Barre Foot Bar var fantastisk og det smitter af på hele ens oplevelse af øen. Der kunne bo 4 personer på Tisa´s Barre Foot Bar og jeg var den eneste så jeg hyggede mig med ejerne Tisa og Candyman. Jeg hjalp med at hente Tarra rout (en form for plante agtig kartoffel) ned fra deres baghave på de skrå klippe skråninger langt fra huset. Og satte snare op for fange vilde grise som spiste disse Tarra rout´s. Samt festede med en flok amerikanske soldater som var udstationeret på øen for dette sted var deres stamværtshus og efterhånden det eneste sted de måtte opholde sig (for alle andre steder havde lavet ballade).

American Samoa har noget af det smukkeste undervandsliv jeg har oplevet på rundrejse i Stillehavet det ligger næsten uberørt hen. Årsagen kan være at det ikke er specielt indbydende for badegæster da der ingen strand er man kan gå ud fra, kun ren
klippe. Og når man først er ude ved revet kan vandet være lidt turbulent og kræver derfor lidt gode svømme egenskaber.

Se fotos:
http://picasaweb.google.com/simonhonore/WesternSamoa2005#